A aparut cea mai utila lucrare pentru
administratorii de imobile si asociatiile de proprietari!

Documente Utile pentru Asociatiile de Proprietari - ghid complet despre administrarea de imobile!


Foarte important!

 Lucrarea este actualizata cu:
 •        O.M.E.F. nr. 3.103/2017 potrivit caruia asociatiile au obligatia sa organizeze si sa tina contabilitatea in partida simpla, nu intocmesc situatii financiare anuale
 •        O.U.G. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
 •        H.G. nr. 846/2017 pentru salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Stimate cititor,
 
Sunteti administrator sau presedinte al unei asociatii de proprietari?
Sunteti contabil, jurist sau cenzor al unei astfel de asociatii?
Sau, pur si simplu, sunteti interesat de administrarea de imobile, ca posibila profesie (foarte profitabila) pentru dvs.?
 
Atunci va semnalam o aparitie editoriala de exceptie a Grupului romano-german de informatii specializate Rentrop & Straton: CD-ul Documente Utile pentru Asociatiile de Proprietari, o lucrare cu un succes impresionant, vanduta deja in peste 2.300 de exemplare.

Produsul este actualizat in anul 2018 cu ajutorul Casei de Avocatura Savescu si Asociatii.

Alexandru Matei s-a ocupat de actualizarea acestei lucrari. Este avocat stagiar in cadrul societatii de avocati Savescu si Asociatii si redactor la Juridice.ro.





De ce va este aceasta lucrare atat de utila?
 
1. In primul rand, CD-ul Documente Utile pentru Asociatiile de Proprietari ofera informatii complete despre principalele operatiuni pe care le presupune activitatea de administrare de imobile:
 • gestiunea bunurilor si a fondurilor banesti;
 • intocmirea listelor lunare de plata;
 • incasarea cotelor de contributie ale proprietarilor;
 • calcularea si incasarea penalizarilor conform sistemului aprobat de adunarea generala;
 • intocmirea corecta a evidentelor contabile si a registrelor specifice managementului financiar;
 • verificarea existentei contractelor intre persoanele juridice, membre ale asociatiei de proprietari si furnizorii de servicii;
 • respectarea altor prevederi privind modul de exercitare a managementului financiar.

2. In al doilea rand, in lucrare gasiti referinte la formulare si modele de tabele, acte si documente pe care un administrator trebuie sa le intocmeasca lunar sau ocazional si care pot face obiectul unui control:
 • statutul asociatiei de proprietari
 • lista membrilor asociatiei de proprietari
 • contract de mandat presedinte asociatie proprietari
 • cerere de inscriere in asociatia de proprietari
 • acord de asociere privind constituirea asociatiei de proprietari
 • contract individual de munca
 • contract prestari servicii de adminstrare
 • situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv
 • bugetul de venituri si cheltuieli
 • registru pentru evidenta fondului de rulment si a altor fonduri
 • registrul-inventar
 • registrul-jurnal
 • fise de post pentru: administrator de bloc; presedinte asociatie;contabil; casier; cenzor; secretara; femeie de serviciu; agent de paza
 • lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari
 • notificare
 • cerere de chemare in judecata, etc.
3. In al treilea rand, CD-ul va ofera intr-un singur loc intreaga legislatie care are tangenta cu domeniul administrarii de imobile:
 • Legislatia specifica
 • Legislatia serviciilor publice (energie termica, apa si canalizare, salubrizare, gaze)
 • Legislatia ajutoarelor sociale
 • Legislatia protectiei consumatorilor si cetatenilor
 • Legislatia ordinii publice
 • Legislatia administratiei publice
 • Alte legi utile in domeniu
 

Documente obligatorii pentru contabilitatea asociatiei de proprietari
(extras din ghid)
 
Registre specifice asociatiilor de proprietari sunt:
 
a. Liste de plata – se intocmesc de catre administrator sau contabil si stabilesc impartirea costurilor asociatiei conform criteriilor stabilite in legea 230/2007, aplicata conform hotararii numarul 1588/2007, astfel incat totalul cheltuielilor asociatiei pentru luna afisata sa fie egal cu totalul cotelor ce urmeaza a fi achitate de catre proprietari.
 
b. Registrul de casa model 14-4-7A A4 – se completeaza de catre casier sau de catre administrator. In acest registru se trec toate operatiunile care modifica soldul casei: incasari, plati, avansuri spre decontare, decontare avansuri etc., iar la fiecare sfarsit de zi se calculeaza soldul de casa.
 
c. Registrul jurnal model 14-1-1/A – se completeaza de catre administrator cu toate operatiunile care se fac in asociatia de proprietari (incasari, plati, primire facturi, inregistrare salarii, plata salarii, inregistrare taxe salariati, plata taxe salariati, inchidere de luna etc.).
 
d. Registrul fondului de rulment model 14-6-25/A – se completeaza de catre administrator cu toate operatiunile care afecteaza valoarea cu care fiecare apartament a contribuit la fondul de rulment (incasare fond de rulment, returnare fond de rulment). 
 
e. Registrul fondului de reparatii model 14-6-25/A – se completeaza de catre administrator cu toate operatiunile care afecteaza valoarea efectiva a fondului de reparatii a fiecarui apartament (incasare fond reparatii, plati din fondul de reparatii). 
 
f. Registrul pentru evidenta sumelor speciale 14-6-25/C – se întocmeste într-un exemplar de catre administratorul asociatiei de proprietari, prin alocarea, pentru fiecare proprietar, a uneia sau mai multor pagini necesare completarii pentru un an de zile.
 
g. Registrul pentru evidenta fondului de penalizari 14-6-25/D – se întocmeste într-un exemplar de catre administratorul asociatiei de proprietari, prin alocarea, pentru fiecare proprietar, a uneia sau mai multor pagini necesare completarii pentru un an de zile.
 
h. Situatia elemenelor de activ si pasiv – se intocmeste de catre administrator sau contabil si se depune semestrial la compartimentele specializate in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari din cadrul consiliilor locale. 
 
Optional se pot intocmi si:
 
a. Fise de apartament – se intocmeste cate o fisa pentru fiecare apartament, cu toate toate operatiunile care afecteaza soldul apartamentelor (ex.: afisare lista de plata – cote de intretinere, afisare lista de plata – fond de rulment, incasare, returnare fond de rulment etc.). Aceste fise sunt foarte utile in cazul in care e nevoie sa li se arate proprietarilor din ce se compun restantele lor, in cazul in care aceste restante sunt compuse din mai multe luni.
 
b. Fise furnizori – se intocmeste cate o fisa pentru fiecare furnizor, cu toate operatiunile care afecteaza soldul furnizorului (emitere factura, plata factura). Aceste fise arata o situatie clara si defalcata a restantelor la furnizori.
 
Toate aceste documente le gasiti prezentate si explicate in amanunt in ghidul Documente Utile pentru Asociatiile de Proprietari.

 
Lucrarea este actualizata cu:
 
 O.M.E.F. nr. 3.103/2017 potrivit caruia asociatiile au obligatia sa organizeze si sa tina contabilitatea in partida simpla, nu intocmesc situatii financiare anuale
 
 O.U.G. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
 
 H.G. nr. 846/2017 pentru salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Ghidul raspunde in mod profesionist la probleme concrete cu care se confrunta o asociatie de proprietari
 
1. Ce legi reglementeaza functionarea asociatiei de proprietari? 
2. Ce acte sunt necesare pentru infiintarea unei asociatii de proprietari?
3. Ce prevederi trebuie sa cuprinda statutul asociatiei?
4. Cine poate ocupa functia de presedinte al unei asociatii de proprietari? 
5. Care sunt obligatiile unui administrator de bloc? 
6. Care sunt obligatiile proprietarilor de apartamente? 
7. Ce obligatie are cenzorul cu privire la Adunarea generala a proprietarilor? 
8. Care sunt registrele financiar-contabile obligatorii intr-o asociatie de proprietari? 
9. Cum se declara indexul contoarelor? 
10. Cine raspunde in solidar, in afara de administrator, pentru prejudiciile create asociatiei de proprietari? 



Atragem atentia asupra modificarilor aduse de Noul Cod fiscal referitoare la contributiile sociale obligatorii ale remuneratiilor platite de catre o asociatie de proprietari!

În baza art. 139 alin. (1) lit. n) din Codul fiscal, remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, în baza contractului de mandat, potrivit legii privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari nr. 230/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, intra în baza de calcul al contributiilor sociale de stat.
 
Potrivit art. 157 alin. (1) lit. q), remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, în baza contractului de mandat, potrivit legii, privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari nr. 230/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, intra în baza de calcul al contributiilor sociale de sanatate.

Asadar, contributiile sociale datorate obligatoriu pentru remuneratia cenzorului sunt:
 
a) contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat (conform art. 139 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal);
b) contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (conform art. 157 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal).

Contributii sociale datorate obligatoriu pentru remuneratia administratorilor/ reprezentantilor CA sunt:
– contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat;
– contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
– contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Remuneratiile cenzorilor, reprezentantilor AGA, CA, remuneratiile presedintilor asociatiilor de proprietari nu intra în baza de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor pentru somaj întrucât prevederea legala care reglementeaza aceasta baza de calcul pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor (art. 187 din Codul fiscal) nu include si aceste venituri.
 



“Am fost ales de curand presedinte al asociatiei de proprietari din bloc, in conditiile in care experienta mea in domeniu era zero. A trebuit sa invat rapid ce inseamna sa administrezi un imobil si fara ghidul dvs. nu cred ca m-as fi descurcat. Activitatea e complexa, mai ales pentru cineva nefamiliarizat cu asa ceva, dar ghidul mi-a oferit tot, cap-coada, de la legislatie pana la cel mai marunt formular de care e la un moment dat nevoie. Sunt extrem de multumit.”
                                                                                         Dumitru Ivanov, inginer, sector 4, Bucuresti
 
 
Comandati chiar acum CD-ul 
„Documente utile pentru Asociatiile de Proprietari”!
 
1. Platiti de un pret promotional: doar 78.75 lei (TVA inclusa) pentru primele 70 de comenzi. O reducere de la 95.55 lei (TVA inclusa).
 
2. Primiti GRATUIT Registrul pentru evidenta Fondului de rulment! Cadou pentru dvs.!
 
 
Nu uitati!
Gratie ghidului Documente Utile pentru Asociatiile de Proprietari puteti deveni administrator profesionist si sa gestionati simultan mai multe imobile! E o activitate in care satisfactiile financiare sunt foarte mari!
 
 


Andreea Roxana Dragos
Coordonator proiect
 



* CD-ul "Asociatiile de proprietari" ruleaza pe sistemele de operare Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, 8 si 10.
Cerinte hardware: 512 MB RAM, 300 MB HDD. Utilizati o conexiune de internet pe calculatorul pe care este instalat.
Recomandam instalarea produsului pe un sistem de operare cu licenta. Nu ne asumam rularea in conditii optime a produsului pe computere ce au sisteme de operare fara licenta. De asemenea, este necesar sa aveti conexiune la internet pe dispozitivul pe care rulati CD-ul.
**Acest CD poate beneficia de maximum 3 activari.

Formular de comanda

Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Doar in luna mai costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 150 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.

Va rugam completati

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii!
Nume*
Prenume*
Telefon  
Telefonul este necesar pentru contactarea dvs. de catre firma de curierat in vederea livrarii produsului comandat.
E-mail*
Nota de informare!

termenii si conditiile site-ului!

* Pentru produsele in format digital, la cererea clientilor, Rentrop&Straton a decis sa ofere posibilitatea utilizarii produselor pe 3 computere diferite.